Gent Anders Bekeken

Gent Anders Bekeken

GENT ANDERS BEKEKEN is een zesdelige didactische documentaire film over verleden en heden van de rebelse stad aan de samenvloeiing van Leie en Schelde. Dit historisch filmproject biedt wat elke Gentenaar en minnaar van Gent wel eens wil zien, wars van toeristische reclamespotjes.

Via deze link komt u terecht op de website van Vimeo waar u kunt kiezen om een aparte aflevering te huren of te kopen. Huren kost 5 eur per aflevering voor een week, kopen 10 eur. U kunt er ook voor kiezen om de volledige reeks van 6 afleveringen te kopen voor 50 eur.

Artikel ‘Snapshots’ van de Vlaamse Vereniging Filmpers

Artikel De Gentenaar

Recensie Ronny Pede

Zelf doorkruis ik deze fascinerende stad al meer dan 60 jaar. Te voet, met de fiets en hoe durf ik, met de auto. Ik voel dat verleden en heden door elkaar lopen dat ik meestal al zeer harmonieus ervaar. Natuurlijk weet ik wel dat er ook gruwelijk lelijke constructies werden neergepoot die gelukkig ondertussen werden neergesabeld. Hoe gruwelijk waren de Rabotbuildings die de historische Rabottorentjes verpletterden. Maar zoals die Westvlaamse zanger die nu in Gent woont zingt: ’t is nog niet allemaal naar de wuppe’. Verre van.

‘Gent anders bekeken’ van documentaire filmmaker en fotograaf Thierry Bonnaffé en historicus Arnold Eloy (deze laatste ons helaas door corona begin 2022 ontvallen) biedt ons een liefdevolle kijk op deze beminnelijke stad Gent. In zes afleveringen waarvan ik er al twee kon savoureren. Ik zag het ontstaan van Gent aan Campo Santo. Die aflevering zet meteen een poëtische toon in deze anders ook wel zeer kritische documentaire reeks van zes uur. Het meestal religieuze en architectonisch verbluffende erfgoed wordt majestueus in beeld gebracht ondersteund door een eenvoudige maar efficiënte commentaar met magische filmscore. 

De integratie van artistieke en educatieve imput verloopt harmonieus en maakt van ‘Gent anders bekeken’ een meeslepend document voor jong en oud. Voor iedereen die Gent al meent door en door te kennen en/of de onschuldige toerist. U zal dat alles zelf wel ook in deze aflevering ontdekken. Als ik uit vorige afleveringen dan toch enkele hoofdstukken licht dan deze met betrekking tot het Gravensteen, het Patershol, het Caermersklooster en het nog immer problematische Pand. Het lijkt soms dat Gent nog altijd toe is aan grote veranderingen waarmee ik wil refereren aan de mistige openingsbeelden die Gent symboliseren als een eilandenarchipel waarmee het ooit allemaal begon, voor de komst van de heilige Amandus en Bavo. Geniet en ontdek alle mogelijke invalshoeken die Gent fascinerend maken, van het Campo Santo tot Molenstede (Meulestede) en zoveel fraais meer in dit meeslepende document.